Meidän internet -kansalaisdialogi

Kuinka voimme varmistaa ihmisten digitaaliset oikeudet nyt ja tulevaisuudessa? Missä menee tekoälyn rajat? Kansalaisdialogi kutsuu tuhannet kansalaiset keskustelemaan internetin tulevaisuudesta.

Internet on mullistanut tapaamme toimia, työskennellä ja elää. Verkkoa on pidetty vallankumouksellisena ilmiönä, joka on tuonut ihmiset fyysisesti etäältä henkisesti lähemmäs toisiamme. Digitalisaatio on vahvistanut ihmisten edellytyksiä osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun, mutta muutosten vaikutuksia arkeen on kuitenkin tärkeä ymmärtää.

Kansalaisdialogi tarjoaa mahdollisuuden esittää ajatuksia ja näkemyksiä internetin tulevaisuudesta Suomessa. Keskustelussa käsitellään seuraavat teemat:

  • Internet ja minä: Kuinka navigoimme digitaalisessa maailmassamme? Onko koronavirus muuttanut kaiken? Voimmeko elää ilman internetiä? Mitkä ovat digitalisaation suurimmat riskit?
  • Vahvan digitaalisen identiteetin rakentaminen: Yhä suurempi osa elämästämme tapahtuu verkossa. Koronapandemia on nopeuttanut tätä muutosta radikaalisti. Kuinka meidän pitäisi käsitellä omia tietojamme? Kenen tulisi omistaa ne? Entä miten tasapainottaa yksilön yksityisyydensuoja ja yhteinen turvallisuus?
  • Inklusiivisen digitaalisen julkisen tilan luominen: Viimeisen 10 vuoden aikana perinteiset mediakanavat ovat muuttuneet täysin, samoin kansalaisten tapa tehdä päätöksiä. Pääsy tietoon on kasvanut valtavasti, mutta samalla valetieto ja valeuutiset sekä digitaalinen kiusanteko ovat tulleet esiin uusina haasteina. Kuinka voimme varmistaa korkealaatuisen verkkokeskustelun? Pitääkö keskusteluja valvoa?
  • Tekoälyn sääntely: Yhä useammat päätökset tehdään tietokoneilla: tekoäly tuo paljon uusia mahdollisuuksia yhteiskunnalle, mutta mihin tämä kehitys loppuu? Kuinka varmistamme, että tekoäly on kaikille hyödyksi?

Keskustelujen pohjalta kerätään suosituksia poliittisen päätöksenteon tueksi ja kansainvälisen vertailun toteuttamiseksi. Keskusteluun osallistuu tuhansia tavallisia kansalaisia ja sidosryhmiä ympäri maailmaa. Kansalaisdialogi on avoin kaikille taustasta, iästä ja digitaidoista riippumatta.

Meidän internet -kansalaisdialogi

We, the Internet toteutti syksyllä 77 maassa kansalaisdialogin internetin tulevaisuudesta. OKFI toteutti dialogit Suomessa. Keskustelut olivat kutkuttavia ja tuloksia käytetään jo marraskuussa Internet Governance Forumissa. Lisää suomalaisia ääniä olisi kuitenkin mukava saada, sillä syysloma verotti osallistujamääräämme.

Materiaalit ja dialogin fasilitointikuviot ovat nyt valmiina ja niitä voidaan käyttää uudelleen. Jos tunnet järjestön tai ryhmän, joka voisi tavoittaa joukon ihmisiä joita tällainen keskustelu ja vaikuttaminen netin tulevaisuuteen voisi kiinnostaa, olethan yhteydessä: tarmo@okf.fi.

Lisätietoa: We the Internet

Kansalaisdialogi on osa monivuotista hanketta, jossa pyritään ymmärtämään kansalaisten tarpeita ja toiveita internetin suhteen ja siten vaikuttamaan internetin kehitykseen ja päätöksentekijöihin.

Kansainvälisesti toimintaa koordinoi Missions Publiques. Lisätietoja: https://wetheinternet.org/